Linux

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır ?

Bu yazımızda PuTTY kullanımı ile VPS sunucusuna nasıl bağlanmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. SSH aracılığıyla sunucunuza uzaktan bağlanıp, komut satırı ile çeşitli komutları çalıştırabilmeniz mümkündür.

SSH Nedir?

Secure Shell’in kısaltması olarak kullanılan SSH, ağ üzerinde bulunan bir sunucuya bağlanmaya ve bağlanılan sunucu üzerinde çeşitli işlemleri geliştirmeyi sağlayan ve iki makine arasındaki güvenli iletişimi sağlayan bir sunucu protokoldür. Bu özellik VPS sunucunuza SSH terminali ile uzaktan bağlanmanız için olanak sağlar.

Bayi Hosting (Reseller) kullanıcıları sunucularına uzaktan bağlanıp yönetebilmek için bu programları kullanırlar. Yönetimle alakalı herhangi bir işlem için bu uygulamaları kullanarak hostinglerine bağlanarak gerekli komutları uygulayarak sunucularını yönetmeleri mümkündür. Web sitenize herhangi bir saldırı olması halinde nerede olursanız olun sunucularınıza ulaşmanız gerekecektir. SSH uygulaması bu yüzden sizler için çok yardımcı olacaktır. Ayrıca kısa ve akılda kalıcı komutları sayesinde sunucunuz da istediğiniz işlemi yapabilmenizi sağlıyor.

Putty Nedir ?

Simon Tatham tarafından geliştirilmiş bir yazılım programıdır. İlk sürümleri yalnızca Windows işletim sistemi üzerinde çalışan yazılım, günümüzde Unix, GNU/Linux, Mac OS X gibi bir çok işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır.

Putty, ağ üzerindeki çeşitli işletim sistemlerine sahip sunucunuza veya makinanıza terminal aracılığı ile bağlanmanızı sağlayan ve  boyut olarak oldukça küçük fakat güçlü, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım programıdır.

Putty ile bağlantı yaptığınız sunucunuzu terminal kullanarak birçok farklı komutlar ile yönetmeniz mümkündür. Putty gelişmiş Linux kullanıcılarına daha çok hitap eden bunun nedeni ise kullanıcı arayüzünün olmasıdır tüm işlemleri komut kullanarak yapmanız gerekir.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır

Putty Kullanımı

Putty programını kullanmak için Linux komutları ile alakalı bilgilere ve hangi komutun ne işe yaradığını bilmeniz çok önemlidir. Arayüz olarak Putty Linux ve server yönetimi konusunda kullanıcıların orta seviye bilgi sahibi olması gerekiyor.

Putty’i bilgisayarınıza indirip kurulum işlemini gerçekleştirdikten sonra, program üzerine gelip  programı çift tıklayarak açabilirsiniz. Basit bir şekilde programa  bağlanmak için istediğiniz sunucu ve port numarasının girişini yapın. Daha sonra terminal ekranı içerisinde yer alan kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi ile giriş yapmanız gerekecek. Doğrulama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra ise artık Putty ile uzaktaki Linux tabanlı sunucunuzun terminal ekranı için komutları göndermeye başlayabilirsiniz.

Yazımıza başlamadan önce aşağıda yer alan şeylere ihtiyacınız olacaktır.

  • Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar
  • Putty SSH istemcisi
  • SSH Bağlantı bilgileri

PuTTY SSH Kullanarak Sunucuya Bağlanma

Bağlantı için bilmemiz gereken bilgileri öğrendiğimize göre ilk olarak PuTTY SSH istemcisini açın. Daha sonra sunucu adı ya da IP’sini girmeniz gerekecek. Girdikten sonra butonunu kullanmanız gerekiyor.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır ? 1

SSH kullanarak sunucuya PuTTY’i giriş yapmak için ilk kez kullanıyorsanız, aşağıda görseldekine benzeyen bir uyarı karşınıza çıkabilir.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır ? 2

Bilgilerinizi doğru girdiğinizden eminseniz eğer Yes butonuna tıklamanız gerekiyor. Ana bilgisayar anahtarı yerel bilgisayarınızın kayıt defterinde önbelleğe alınacaktır, daha sonra yapılacak bağlantılarda bu uyarı karşınıza çıkmayacaktır. Fakat, sunucuya bir başka bilgisayardan bağlanmak isterseniz eğer bu uyarı tekrar karınıza çıkacaktır.

Daha sonra karşınıza Login as şeklinde bir pencere çıkacak ve buraya SSH kullanıcı adınızı girmeniz istenecektir. Bu alana VPS kullanıcıları genellikle root gelmektedir. Fakat paylaşımlı hosting’i tercih eden kullanıcılar için bu değer farklıdır.

Şimdi bir örnek ile anlatmaya çalışacağız. İlk olarak kullanıcı adınızı girin daha sonra klavyenizde yer alan Enter tuşuna tıklayın. Şimdi ise SSH parolanızı girin ardından tekrar Enter tuşuna tıklayın. Bu adımda ekranınızda herhangi bir harf görünmeyeceğini unutmamalısınız.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır ? 3

Belirttiğimiz tüm adımları uyguladıysanız eğer PuTTY  ile başarılı şekilde hesabınıza bağlanabilirsiniz. Paylaşımlı bir hosting hesabında yer alan terminal kullanarak help komutunu çalıştırıp kullanılabilen bütün SSH komutları görmeniz mümkündür.

Sonuç

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra VPS sunucunuza veya hosting hesabınıza PuTTY SSH istemcisini kullanarak bağlanabileceksiniz. Sunucularınızı uzaktan yöneterek çeşitli komutları çalıştırabilmeniz mümkün olacaktır.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır yazımızın işinize yarayacağını umuyoruz.

Putty Kullanılarak Sunucuya Nasıl Bağlanılır başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Linux Dosya ve Klasör Silme Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu