Yazılım

ionCube Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne İşe Yarar ?

Sizlere bu makalemizde ionCube Nedir ?  ionCube Nasıl Kullanılır  ?  ionCube Ne İşe Yarar ? gibi bilgileri detayları sizlere sunarak ionCube hakkında aklınıza takılan sorulara yanıt arayacağız. Öncelikle ionCube Nedir ? sorusunun cevabına detaylı olarak bakalım.

ionCube Nedir ?

Ioncube ilk olarak  Birleşik Krallık menşeili bir firma tarafından 2002 yılında ortaya çıkan yazılım geliştiricilerine PHP dilinde yazılmış yazılımların şifrelenmesine yarayan bir PHP eklentisidir. Aynı zamanda şifrelenen dosyayı okuma işlemi için sunucu tarafında da Ioncube Loader yazılımı kurulu olması gerekmektedir.

Eğer bir yazılımınız mevcut ise ve bu yazılımın kaynak kodlarının görüntülenmesini ve  kopyalanmasını engellemek istiyor iseniz ioncube bu işlem için  biçilmiş kaftandır diyebiliriz. PHP ile yazılmış  özel kod/algoritmalarınız varsa veya  PHP yazılımınızı lisanslamak gerekiyorsa, kaynak kodunuzu korumak için ionCube kullanmak ideal bir çözümdür.

Windows , Linux ve diğer tüm sistemleri desteklemektedir. Sunucu tarafında ise Windows Server ve Linux türevlerine kurulabilmektedir. PHP sürümleri olarak PHP 5.1 ,  PHP 5.2 , PHP 5.3 , PHP 5.4 , PHP 5.5 , PHP 5.6 , PHP 7.0 , PHP 7.1 ,  PHP 7.2 , PHP 7.3 , PHP 7.4  ve son sürüm olan PHP 8.0  desteklemektedir.

ionCube Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne İşe Yarar ? 1

ionCube Ne İşe Yarar ?

Bir çok yazılımcı genel olarak zaman ve iş gücü harcayarak özel kodlar , algoritmalar geliştirir. Bu kodların ve algoritmaların haklı olarak kaynaklarını paylaşmak istemezler. Ioncube şifrelemede tam olarak bu durumlarda devreye girer ve yazılımcıların özel kodlar , algoritmaların yer aldığı php yazılımların şifrelenmesine yarar.

Aynı zamanda yazılımların lisanslanmasında da kullanılır. Örnek olarak Wordpress , Joomla veya farklı bir CMS sistemine özel tema yada eklenti yazdınız ve bunu alan adı bazlı lisanslama yapmak istiyorsunuz. Bu gibi durumlarda Ioncube ile kodlarınızı , lisans sisteminizi şifreleyerek izinsiz kullanımları engelleyebilirsiniz.

ionCube Nasıl Kullanılır  ?

 

Ioncube bilindiği gibi ücretli bir yazılımdır. Daha doğrusu şifreleme yapmanız için belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ancak sunucu tarafında kurulu olması gereken ve php kodların çalışmasına yarayan php bileşeni Ioncube Loader ücretsiz bir yazılımdır. Sunucu tarafına kurulu olan php bileşenini kurmak için  Hostixo Bilgi Bankası üzerinden yayınladığımız Ioncube Loader Kurulumu başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz. Ioncube Loader desteği genel olarak paylaşımlı hosting hizmetlerinde bulunmaktadır.

PHP Dosyamı Nasıl Şifreleyebilirim ?

Ioncube ile PHP yazılımlarınızı şifreleyebilmeniz için belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Bunun için Ioncube sayfasından kayıt oluşturarak ödeme yapabilmektesiniz. Ioncube linkine tıklayarak işlem yapabilirsiniz. Bir hesabımız var ise direk giriş yapıyoruz , değil isek üye olmamız gerekiyor. Üye olma aşamasında karşımıza  aşağıdaki gibi 3 seçenek çıkıyor.

  • Company
  • Individual
  • Student

Firma isek Company seçeneğini seçiyoruz , eğer normal kişi isek Individual seçeneğini seçiyoruz veya öğrenci isek Student  seçeneğini seçerek ilerliyoruz. Üyelik ve kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra hesabımıza kredi yüklememiz gerekmektedir. Üye girişi yaptıktan sonra aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi ekranınızın sağ tarafında yer alan My Account  ( Hesabım ) bölümüne tıklıyoruz  açılen menüden  Orders & Download  ( Siparişlerim ve İndirmeler ) bölümüne tıklıyoruz.

ionCube Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne İşe Yarar ? 2

Sonrasında Purchase Credits   ( Kredi Satın Alma ) bölümüne giriş yapıyoruz. Açılan formda gerekli alanları doldurarak  Paypal veya Stripe ’ı  ile ödeme yapıyoruz. Türkiye’de paypal kapalı olduğu için Stripe seçilerek kredi kartı ile ödeme yapılabilir.  Ödemeniz kontrolden geçtikten sonra genelde en geç 24 saat içinde krediniz hesabınıza yatırılmış olacaktır.

ionCube Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne İşe Yarar ? 3

 

Krediniz hesabınıza geçtikten sonra şifreleme işlemi yapabiliriz. Şifreleme işlemi için panelinizden  üst menüden Online Encoder ( Online Şifreleyici )  bölümüne tıklayarak Encode File  ( Dosya Şifrele ) bölümüne giriş yapıyoruz. Aşağıdaki ekrandaki gibi bir sayfa açılacaktır.  Bu bölüme maksimum 8 MB boyutundaki php dosyalarımızı yükleyerek şifreleyebiliriz. Burada en çok dikkat etmemiz gereken nokta  Encoding Options: ( şifreleme ayarları ) bölümünde yer alan Test encoding (Encoded download is FREE with 8 hour expiry) seçeneğini  seçersek 8 saatlik bir şifrelenmiş deneme dosyası verir ve kredimizden azalma olmayacaktır. Bunun yanı sıra Allow short open tags  (<? ?>)  seçeneğini seçersek şifrelenmiş bölüm sonrasında istenirse ?> tagından önce standart php kodları eklenebilir. Php sürümümüze göre  seçim yaptıktan  sonra  Upload butonuna tıklayarak dosyamızı şifreliyoruz.  Yeni açılacak sayfada bize şifrelemiş olduğumuz PHP dosyaları göstermektedir. Dilerseniz Encoded Files ( şifrelenmiş dosyalar ) bölümünden daha önce şifrelemiş olduğumuz dosyaları görebilmekteyiz.  Buradan dosyalarımızı indirebiliriz.

 

ionCube Nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne İşe Yarar ? 4

IonCube ile dosya şifreleme işlemimiz burada sona eriyor. Aklınıza takıldığınız soruları yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.

 

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu