SEO

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları

Dijital dünyanın belki de en çok ilgi çeken noktalarından birisi, o sitenin var olması ile ilgilidir. Sosyal medya üzerinde var olmak için belki de pek çok marka, firma ve şirket yüksek oranda ödeme yapıyor ve yoğun reklam çalışmaları ile karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda da en azından bu süreçlere dair nasıl bir ilerleme yapabiliriz ve yeni bir site için nasıl bir seo ayarı yapabiliriz konusu ön plana çıkıyor. Peki ama bu süreçler için neler yapacağız? Gelin hepsini ön plana çıkaralım ve incelemeye başlayalım.

Seo Ayarı Nedir?

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 1

Öncelikle SEO nedir sorusunu cevaplayarak işe başlayalım. Bildiğiniz gibi SEO, özellikle arama motorlarında yer almak için sitelerin yaptığı bir çalışmadır. Yani arama motoru optimizasyonu olarak karşımıza çıkar. Bu optimizasyonlar sayesinde pek çok konuda detayı ön plana çıkarabiliyoruz. Fikirlerinizi daha çok insana ulaştırmak için yapacağınız web sitesi için özellikle SEO uyumlu web sitesi çalışması yapabilir ve çözümleri de kendi içinde ön plana çıkarabilirsiniz.

SEO İçin url ayarı nedir?

Özellikle SEO yapılarında URL ayarlarının önemi çok büyüktür. URL yani herhangi bir web sitesinin herhangi bir sayfasına girdiğinizde adres çubuğunda yazanlar, SEO’nun önemli parçalarından biri. Bu alanı “%34+&?” gibi işaretlerle harcamak yerine doğrudan sayfadaki içeriğin anahtar kelimesiyle değerlendirmek mümkün. Tabii başlığınız yine yaratıcı ve ilgi çekici olabilir, ama permalink sayesinde başlık ile URL’in farklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Orijinal olmak gerekiyor, bu çok önemli!

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 2

Yani yapılacak olan işte orijinal olmak ve bir şeyler katmak çok önemli. Markaların ve firmaların bu süreçte yaptıkları en büyük hata orijinal olmayan, düz olan yapılar. Bu yüzden de ilerleme konusunda her zaman bir sıkıntı yaşanıyor. Orijinal olmak adına çok daha etkili ve hızlı bir çalışma yapabilir ve kendinizi de bu süreç dahilinde ön plana çıkarabilirsiniz. Kullanıcılar tarafından düzenli olarak takip edilebilmek ve sitenizin trafiğini artırmak için oldukça önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu yüzden de sürece yönelik her bir fırsatı ve beklentiyi kolayca ön plana çıkarabiliyoruz.

Ayrıca eski içerikleri güncellemek de faydalanabileceğiniz bir yöntem. Geçmişte kalmış bilgilerin yer aldığı içeriklerinizi, güncel verilere uygun şekilde yenilerseniz trafiğinin arttığını kolayca fark edersiniz.

Görsellerle ilgili isimler

Bir okuyucu ile ilgili olarak sayfada kalmak ve okuyucuyu sayfada tutmakla ilgili akla gelen pek çok çalışma yapılıyor. Bunlar için hem düzenli hem de hızlı bir yapıda ilerlemek çok önemlidir. Görsellerden faydalanmanın diğer yolu da onları anahtar kelimelerle isimlendirmek. Görsel için SEO yapmak, yani keyword’lerle alt etiketler oluşturmak, görsel aramalarında da sitenizin çıkmasını sağlar. Bir taşla iki kuş klişesi tam da bu duruma uygun.

Yani siteye yükleyeceğiniz görsel kesinlikle size bir iç seo durumu yaratacaktır. Bunların da hemen hemen hepsini kolayca takip edebilir ve incelemeye başlayabilirsiniz. Görsel için SEO yapmak oldukça etkili bir çalışma olacağı için her türlü sitenize katkı sunacaktır.

Anahtar kelimeler konusuna dikkat!

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 3

Anahtar kelimeler oldukça önemlidir. Ama her şey değildir. Sadece arama motorlarına fikirler verir. Bir içerik arama motorlarında üst sıralarda görünmesi için anahtar kelimelerle ilgili çalışmaların yapılması lazım. Seo çalışması nedir ve nasıl yapılır gibi soruların zaten temel nedeni ve önemi de burada ortaya çıkıyor. Konuyla ilgili karşınıza çıkarılan bütün seçenekleri en hızlı şekilde kullanabilir ve organize edebilirsiniz. Tabii bu konuda bütün içeriği de anahtar kelime ile ilerletmek sorun yaratabilir. Bir şekilde kör göze çomak sokmuş olursunuz. Bu konuya dikkat etmekte fayda var.

Tag kullanımına dikkat etmek gerekiyor!

Bir web sitesine ait sayfanın aramalarda görünen ilk yüzünü oluşturan meta tag, bir etiket olarak kabul edilebilir. Title ve description (başlık ve açıklama) olarak iki kısımdan oluşan meta tag, mağazanın görünen ilk vitrini olarak da düşünülebilir. Peki, sayfanızın nasıl indeksleneceğini belirleyen title ve description alanlarını SEO odaklı kullanmayı düşünür müsünüz? Düşünün. Bu alanlara en önemli anahtar kelimeleri yerleştirmek demek, aramalarda sayfanızın üst sıralarda çıkması için başka bir vesile demek. Bu yüzden bu konuda yapılacak olan çalışmalarda ekstra hassas olmak gerekiyor. Hepsini kendi içinde değerlendirebilir ve düzenli olarak ön plana çıkarmaya başlayabilirsiniz.

SEO Çalışması yapmak için farklı yollar var mı?

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 4

Bu konuda evet yapılacak şeyler var. Ama her şeyi kuralına ve sistemine göre yapmanız lazım. Bunlardan ilki Backlink oluyor. Yani başka bir siteden size link vermesini istiyorsunuz. Bu şekilde büyük bir site size referans oluyor ve Google gözünde sitenizin puanı yükseliyor. Başka sitede içerikleriniz yayınlanırsa hem popülariteniz hem de sitenizin içeriği artacaktır. Referans olarak gösterilen bir kaynak olmak sizin için de önemli olacaktır bu noktada.

Eskiden Google üzerinde yoksan yoksundur deniyordu. Şimdi bu konuya bir de sosyal medya eklendi. Beğen ve paylaş butonlarıyla kullanıcı etkileşimini artırmanız gerekiyor. Organik trafik bu noktada her şey oluyor. Trafik yükseltmek için süreçlerin tamamını kendinize göre kullanabilir ve incelemeye başlayabilirsiniz.

Site içi seo çalışmasında önemli olan en büyük detay alt yapıdır. Araçlarla ölçeceğiniz sitenizin eklentilerle ya da farklı temizlik şekilleriyle hızlandırılması gerekiyor. Kullanıcılar sayesinde çok daha fazla tercih edilirsiniz ve bu süreçler için gerçekten önemli bir yaklaşımla ilerlersiniz.

Site hızı düşüren tema seçimlerinden kaçının ve çok daha organik, kaliteli ve premium tema detaylarına ulaşın. Sitenizin teması ne kadar iyi olursa olsun içerik konusuna kesinlikle bakmanız gerekiyor. Bu durum hepimizi yoracağı gibi sitenizi de yoracaktır. Bu yüzden yapılacak olan çalışmaları güncel olarak incelemenizi öneriyoruz. Zaman kaybetmeyin ve SEO konusunda detaylara göz atın.

Site içi seo nedir?

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 5

Seo yapılacak bir site için önemli olan detay kesinlikle Site içi seo konusudur. Bu konuda da siteye büyük fayda sağlarsınız. Peki ama bu detay nedir ve nasıl karşımıza çıkar? Gelin hepsini yakından incelemeye başlayalım. İç seo nedir ve nasıl karşımıza çıkar? Bu konuların tamamını güncel olarak inceleyebilir ve organize edebilirsiniz. Daha fazla ziyaretçiye erişmek ve daha çok kişiyle iletişime geçmek için site içi seo çalışmalarını incelemeye başlayabilirsiniz.

İç Seo çalışmasında detaylar:

  • Daha fazla ziyaretçi
  • Daha fazla reklam kazancı
  • daha fazla satış 
  • Doğru kitle
  • Düşük maliyet
  • Yüksek kazanç
  • Markalaşmak

Bu gibi detaylar bir SEO için olmazsa olmazlardan olacaktır. Daha etkili bir süreç için karşınıza çıkarılacak olan yeni nesil çalışmalar için sitenizin dizaynını düzenli olarak kontrol etmeli ve bu sayede çok daha etkili bir çalışmaya erişmelisiniz. Alanında başarılı olan seo çalışmalarında genel olarak iç seonun önemini görürsünüz. Birisi evinizin içini temizlemek, dış seo da genel olarak semtinizin düzgün olması gibi bir durumdur aslında.

İç Seo Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 6

İç seo çalışması yapmak için öncelikle dikkat etmeniz gereken noktalar var. Url yapısı bu noktada çok önemlidir. Url içerisinde yer alacak olan anahtar kelime ve anahtar kelime ile ilgili detaylı çalışmalar hepimizi etkileyeceği için beklentilere de bu şekilde cevaplar verebiliriz. Bildiğiniz gibi SEO konusunda ihtiyaçlara hızlıca dokunmak ve bu süreçleri çok daha etkili şekilde takip etmek hepimizin genel olarak yürüttüğü bir hizmet olacaktır. Profesyonellerin bu noktada ön plana çıkması ve en azından hedefinize giden yolda size yol göstermesi, geniş çaplı bir hizmet olacaktır.

10 adımda iç seo ayarı!

Url yapısı oldukça önemlidir. Bu yüzden de yapılan bütün yeni çalışmalar kesinlikle URL tarzına göre ilerleyecektir. Url yapısı ile ilgili olarak önemli bir ölçüde büyümek ve gelişmek için kendinizle ilgili çalışmaları kullanmalı ve bu süreçlere yakından göz atmalısınız.

1- Url yapısı

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 7

Url yapısı yukarıda da bahsettiğimiz gibi önemli bir bileşendir. Sitenizde yer alan url yapısı oldukça önemli bir strateji ile ilerlemelidir. Burada anahtar kelime url yapısı tercih edilmelidir.

Örneğin: hostixo.com/anahtar-kelime-url-yapisi şeklinde bir düzenleme önemli olacaktır.

2- Hedefiniz ve başarılarınız

Hedef konusu çok önemlidir. Ana sayfa üzerinde yer alan bilgi kategorileri sizin için oldukça önemli konulardır. Bu süreçlerde her bir farklı beklentiyi ve fırsatı inceleyebilir ve kolayca ön plana çıkarabilirsiniz.

3- Multimedya detayları kullanmak

Bu konu da kesinlikle size göre bir artı yaratacak önemli konulardan biridir. Multimedya kullanmak konusunda ilgi çekici bir video hazırlayabilirsiniz. Ya da semantik bir görselin kullanıcıya ulaşmasını organize edebilirsiniz. Sitenizde daha uzun kalan kullanıcı sitenizin puanını artıracaktır.

İçeriklerle ilgili videolar da bu konuda size katkı sunacaktır. Youtube videolarını web sitenize yükleyip sonra da bunları sitenize eklerseniz geniş bir bilgi kaynağı yaratmış olursunuz. Bu da kanalınızı çok daha zengin bir hale getirmiş olur.

4- Link çıkışı konusu

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 8

İçeriklerinizle ilgili olarak yapılmış araştırmalara bakabilirsiniz. Bu konuda bilimsel makalelere ya da dünyanın en büyük kaynaklarından biri olan WikiPedia için link çıkışı yapabilirsiniz. Gov ya da Edu uzantılı resmi ya da üniversite sitelerine link çıkışı yapmanızı öneriyoruz. Bu konuda en azından profesyonel bir destek alabilirsiniz.

5- İlk 100 kelime kuralı

Belki de pek çok kişinin bilmek istediği kuralın başında bu kurul geliyor. İlk 100 kelime kuralı. Sayfanızın ilk 100 kelimesinde semantik bir şekilde anahtar kelimelerinizi kullanmanız gerekiyor. Sayfa içeriği hakkında bilgi veren kelimeleri tercih ederek düzenli bir içerik yapısı ortaya çıkarabilirsiniz. İlk 100 kelime içerisinde sitenizin ya da sayfanızın ne işe yaradığını karşı tarafa anlatmanız gerekiyor. Bu sayede daha fazla kişi sayfanızda kalsın ve okumaya devam etsin. İlk 100 kelime içerisinde sitenizin ya da sayfanızın tam olarak ne işe yaradığını karşı tarafa iletirseniz tebrikler. İç seo aşamalarında önemli bir çalışma yapıyorsunuz demektir.

6- H1 etiketleri ve özellikleri

H1 etiketleri ile ilgili özelliklerin hepsini online olarak ön plana çıkarıyor ve süreç bazlı olarak sizlere iletiyoruz. Sayfa ile ilgili en temel bilgileri veren etmenler arasında H1 gibi etiketler ve kriterler de yer  alıyor. SEO kriterleri olarak önemli bir çalışma yapabilir ve kendinizi de bu süreçlerde ön plana çıkarabilirsiniz.

7- Hız faktörü çok önemli

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 9

Sitenizin hızlı olması çok önemli. Google tarafından mantıksal olarak kabul edilen bir sıralama kriteri de hız faktörüdür. Web sitenizi düzenleyerek, temizleyerek maksimum hız performansına erişmenizi öneriyoruz. Web sitenizi optimize ederken de en azından belli başlı tüyolara bakmakta fayda var. Mesela:

  • İşlemlere başlamadan önce yedekleme önemli
  • Sıkıştırma programları ile resimleri sıkıştırın
  • Js ve Css dosyalarınızı sıkıştırın
  • Dosyaları doğru şekilde çağırın

Bu sayede kolay ve hızlı bir site çalışma mantığına erişmiş olacaksınız.

8- Meta başlığı konusu

SEO Ayarları Nasıl Yapılır? Yeni Siteler İçin SEO Ayarları 10

Meta başlıklarınız arama motorlarından yani organik trafik tarafında görünen en büyük fonta sahip ve en dikkat çekici meta ürünüdür. meta başlıklarınızı revize etmenizi öneriyoruz. Süslemenizi ya da. “Harika”, “Rehberi”, “En iyi”, “Yıl”(2018 v.b), “İncelemesi” gibi ilgi çekici kelimeler üretebilirsiniz. Bu kelimeler tıklama oranlarınızı zirve yaptıracaktır. Bu da önemli bir faktördür.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu