cPanel Nedir ? WHM Nedir ? Özellikleri Hakkında Bilgiler

Web site sahiplerinin en çok karşısına çıkan terimlerden biride cPanel’dir.Tartışmasız en iyi hosting kontrol paneli olarak en önde olan hosting yönetim kontrol paneli uygulamasıdır.cPanelin bir çok özelliği bulunmaktadır.Bu makalemizde sizlere cPanel Nedir ? WHM Nedir ? ve her iki panelinde özellikleri hakkında detayları sunacağız.
Webmasterlar web siteleri için hosting ararken karşılarına en çok çıkan terimlerden biride cPanel ve WHM’dir.cPanel hatta özellikle bir tercih sebebi olarak gösterilmektedir. Tabi tüm otoriter hosting firmaları tarafından bu şekilde gösterilmesi haksız değildir.
cPanel Nedir ?
cPanel ismi İngilizce Control Panel’in yani Türkçe Kontrol Panel kısaltılmış haline verilen isimdir. Detaylı olarak tanımlandığında web site sahiplerinin web sitelerini yönetebileceğini ekranları yani veritabanı , email ve FTP oluşturabileceği arayüzler sağlayan ücretli bir kontrol panelidir.
cPanel ücretli paneller arasında en çok tercih edilmesi ile ön plana çıkmaktadır.Pazar payı diğer panellere oranla oldukça yüksektir.
cPanel ayrıca yapısı gereği diğer panellere oranla daha performanslı çalışmaktadır.Performanslı çalışmasının yanı sıra kolay kullanıma sahip olması kullanıcılar tarafından tercih edilme sebebi olmaktadır.
WHM PANEL Nedir ?
WHM PANEL İngilizce Web Host Manager kelimelerinin kısaltmalarıyla oluşmuştur. Türkçe Web Barındırma Yönetimi anlamınada gelmektedir.
cPanel’i iki arayüz olarak tanımlayabiliriz.cPanel’i genelde tekli site barındırma için gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde tanımlandığı için Reseller için kullanımda veya Yönetici kullanımı olarak WHM panel ortaya çıkmaktadır.Ancak çoklu barındırma yani Reseller ( bayi hosting ) için karşısınıza WHM terimi çıkıcaktır. Eğer bir Bayi Hosting yani Reseller kullanıcısı iseniz WHM panel kullanmanız gerekmektedir.
cPanel firması kullanıcı kolaylığını düşünerek iki arayüz geliştirmiştir. Tüm hesapların kolayca yönetilmesi için oluşturulmuş bir arayüzdür. Ayrıca root olarak giriş yapıldığında daha gelişmiş bir arayüzü karşımıza çıkmaktadır.
Bu arayüzde gerek hesap yönetimi kolaylığı gerekse sunucu yönetimi kolaylığı sağlanmaktadır. Eğer uzman bir sistem yönetimine sahip değilseniz WHM arayüzü size bu konuda kolaylıklar sağlamaktadır.
cPAnel Özellikleri Nelerdir ?
cPanele https://siteisminiz.com:2083 üzerinden giriş yapılabilmektedir.
cPanelin bir çok özelliği mevcuttur. Eposta yönetiminden Web site yönetimine analizden FTP yönetimine kadar bir çok özelliği ele almış olacağız.
Eposta : Bir web sitesinin en önemli bileşeni email adresidir. cPAnel kontrol paneli sayesinde kolayca eposta adresi oluşturabilmektesiniz. Paneliniz üzerinden eposta kotası tanımlayabilirsiniz. Ayrıca panel aracılığıyla kolayca eposta yönlendirebilirsiniz.Tüm bunların yanı sıra gönderdiğiniz emailin ulaşıp ulaşmadığını , size gelen emailin spam filtresine takılıp takılmadığını tüm bu ayrıntılarıda gözlemleyebilirsiniz.
Alan Adı Yönetimi : Cpanelin sağladığı en büyük avantajlardan biride addon ( ek alan adı ) , eş domain ( Alias ) veya subdomain ( alt alan adı ) oluşturmasına izin vermesidir. Kullanıcı kontrol paneli üzerinden kolayca diğer alan adını hesabına ekleyebilir. Bu sayede birden fazla alan adını kolayca yönetebilirsiniz.
FTP Yönetimi : Web sitenizin dosyalarını yönetmek için ftp bağlantısına ihtiyacınız bulunmaktadır. cPanel bu konuda size oldukça kolay çözümler sunmaktadır. Panel arayüzü sayesinde FTP hesapları oluşturabilir ve özel limitler tanımlayabilirsiniz. Subdomainler için özel ftp alanlarıda oluşturabilmektesiniz.
Veritabanı Yönetimi : Kontrol paneliniz sayesinde web siteniz için gereken veritabanını oluşturabilirsiniz. Veritabanı oluşturma sihirbazını kullanarak kolayca veritabanı kullanıcı oluşturabilir ve yetkilendirme yapabilirsiniz Ayrıca paneliniz üzerinden phpmyadmin arayüzüne ulaşarak tablolarınızı kontrol edebilir , sorgular çalıştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra uzak mysql izni için panelinizden işlem yapabilirsiniz.
İstatistikler : Web sitenizin ziyaretçi sayısı gibi istatistiklerini merak ediyor ve paneliniz üzerinden buna kolayca ulaşmak istiyor iseniz cPanel arayüzünde buna basit bir şekilde ulaşabilirsiniz. cPanel yapısında iki adet istatistik aracı barındırmaktadır. Bunlar Awstats ve webalizer olmaktadır. Bu arayüzler sayesinde sitenizin tüm istatistiklerini gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca paneliniz üzerinden trafik kullanımınızı ve disk kullanımızı özel olarak görebilmektesiniz.
SSL Sertifikası : SSL artık web sitelerimiz için olmazsa olmaz konuma gelmiştir. Bazı panellerde SSL kurulumu zor olmasına rağmen cPanel’de bu işlem oldukça kolaydır. Panel üzerinde SSL/TLS olarak özel bölüm tanımlanmış ve kolayca SSL kurmanızı sağlamışlardır. Ayrıca desteklediği ücretsiz SSL uygulamalarıyla sitenizi daha da güvenilir hale getirmiştir.
Yedekleme : cPanel arayüzünden kolayca hesabınızın yedeğini alabilirsiniz. İster full yedek isterseniz bölümlere ait yedek alabilirsiniz.
WHM Panel Özellikleri Nelerdir ?
WHM panele https://siteisminiz.com:2087 üzerinden giriş yapılabilmektedir.WHM panel reseller ve root paneli olarak bir çok özelliğe sahiptir.
Hesap Oluşturma : Bu panel sayesinde istediğiniz boyutta web sitesi hesabı oluşturabilirsiniz. Her hesap için ayrı cpanel arayüzüne sahip olacaktır. Yani istediğiniz kadar cPanel oluşturabilirsiniz.
Paket Silme & Durdurma : Dilediğiniz hesabı silebilirsiniz. Yani terminate edebilirsiniz.Ayrıca hesabı suspend edebilirsiniz yani askıya alabilmektesiniz.
Hesap Taşıma : WHM panelin en güzel özelliğinden biridir. Eğer root yetkiniz bulunuyor ise karşı sunucudan kolayca hesaplarınızı yeni sunucunuza taşıyabilirsiniz.
Hesap Yedekleme & Yükleme : Bir diğer özelliğimiz ise yedekleme özelliğidir. Gerek otomatik olarak gerekse manuel olarak tüm hesapları yedekleyebilirsiniz. Burada iki seçenek gözümüze çarpmaktadır. Local alan yani sunucu içine yada uzak bir FTP alanına yükleme yaptırabilirsiniz. Bu şekilde veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Eğer ücretsiz bir panel veya cPanel alternatifi bir panel arıyor iseniz bir önceki makalemiz olan Cyberpanel kurulumunu okuyabilirsiniz.