hostixo-bilgi-bankasi-wordpress-htaccess-dosyasi-nerede-hazir-htaccess-dosyasi-olusturma

Web sitenizin dosyaları arasında bulunan WordPress htaccess dosyası, en önemli dosyalardan birisidir. Bazı zamanlar birçok farklı sebepten dolayı bu dosyayı sıfırlamanız gerekebilir.

Bir web sitesi oluşturmak artık çok kolay. WordPress sayesinde hızlıca yeni bir web sitesi açabilirsiniz. Site açtıktan sonra içeriklerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ancak sitenizi açtıktan sonra karşınıza bazı problemler çıkabilir. Bu problemler sorunlu bir eklentiden tutun hosting firmasına kadar birçok farklı sebepten kaynaklanabilir.

Problemlerle karşılaştığınızda doğal olarak hızlıca çözüme ulaşmaya çalışırsınız. Bazı zamanlar sitenizin kök klasöründe bulunan htaccess dosyasını sıfırlamanız çözüm olabilir. Htaccess dosyasını varsayılana döndürmeniz gerekiyorsa içeriğimizdeki yönergeleri takip edebilirsiniz. Ancak bu işlemleri yaparken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Htaccess Dosyası Nedir?

hostixo-bilgi-bankasi-wordpress-htaccess-dosyasi-nerede-hazir-htaccess-dosyasi-olusturma

Sitenin kök dizininde bulunan WordPress htaccess dosyası, aslında oldukça önemli bir dosya. Bu dosyayı web sunucusu için bir yapılandırma dosyası olarak tanımlayabiliriz. Özellikle WordPress sitelerinde karşınıza birçok farklı hata çıkabiliyor. Bu hatalar birbirinden farklı birçok sebepten kaynaklanabilir.

Ancak bazı zamanlar bu hatalar htaccess dosyasından kaynaklanabilir. Örneğin, htaccess dosyasının içindeki kodlar hatalı olduğu için sitede hatalarla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda htaccess dosyasını yazımızdaki yönergelerle sıfırlayabilirsiniz. Böylece dosyanız varsayılana dönecek ve karşınıza çıkan hatalar düzelecektir.

WordPress Htaccess Dosyası Nerede?

Htaccess dosyası sitenin kök dizininde bulunur. Bu kök dizini genel olarak “public_html” ismiyle karşımıza çıkar. Bu dizinin içerisinde htaccess dosyasını bulabilirsiniz.

Htaccess Dosyası Sıfırlama

Yeni bir hazır htaccess dosyası oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Ancak aşağıdaki işlemleri dikkatli bir şekilde uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Problemlerle karşılaşma ihtimalinize karşı aşağıdaki işlemlerden önce sitenizi yedeklemeniz çok daha doğru olacaktır.

Htaccess Dosyası Oluşturma

  • İlk olarak FileZilla gibi bir FTP istemcisiyle sitenizin dosyalarına erişmelisiniz.
  • Ardından sitenin kök dizininde bulunan .htaccess dosyasını bulmanız gerekiyor. Bahsettiğimiz kök dizin, genel olarak “public_html” isminde karşımıza çıkıyor.
  • Sonrasında bu dosyayı bilgisayarınıza indirerek Not Defteri uygulamasıyla açmalısınız.
  • Daha sonra dosyanın içerisindeki her şeyi silerek aşağıdaki kodları yapıştırmanız gerekiyor. Aşağıdaki kodlar varsayılan .htaccess kodları olarak biliniyor.
# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress
  • Kodları yapıştırdıktan sonra dosyayı kaydetmelisiniz. Son olarak kaydettiğiniz .htaccess dosyasını FileZilla ile sitenizin kök dizinine geri yüklemelisiniz.

Tüm bu adımlardan sonra WordPress htaccess dosyası varsayılana dönmüş olacaktır.