Yazılım

React Native Nedir? ReactJS vs React Native

Bir framework olan React Native, birçok geliştirici tarafından tercih ediliyor. React Native nedir, bu konuyu detaylarıyla birlikte öğrenelim.

Yazılım, teknolojinin gelişiminde çok büyük bir paya sahip. Yazılım sayesinde daha önce hiç görmediğimiz şeylerle karşılaşabiliyoruz. Geliştiriciler, bir yazılım geliştirirken bazı araçlardan faydalanıyorlar. İşte bunlardan birisi framework olarak karşımıza çıkıyor.

Frameworkler, bir yazılımın geliştirme sürecini önemli anlamda hızlandırabiliyor. İşte bu yüzden geliştiricilerin ihtiyacına göre bir framework kullanması fazlasıyla önemli. React Native, aslında JavaScript dilinin bir kütüphanesi olarak tanımlanabilir. Yıllar önce Facebook tarafından geliştirilen bu framework, günümüzde hala oldukça fazla tercih ediliyor. Bu konu hakkında daha fazla detay için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Framework Nedir?

hostixo-blog-react-native-nedir-framework-nedir-react-native-ile-neler-yapilabilir

Yazılımın doğru kullanıldığında ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Geliştiriciler, birçok farklı yazılım dilini kullanarak, aklımıza gelmeyecek şeyler ortaya çıkarabiliyorlar. Yazılımcıların geliştirme sürecinde kullandıkları bazı araçlar mevcut. Framework, bu araçlardan bir tanesi. React Native nedir konusundan önce biraz bu konuyu açıklamak istiyoruz.

Framework, geliştiriciler tarafından test edilerek ve optimize edilerek hazırlanan yazılımlara denir. Bu yazılımların içerisinde bazı kod blokları bulunur. Frameworklerin dili ve kullanım alanları birbirlerinden farklıdır. Örneğin, bir framework JavaScript diliyle web uygulamaları için hazırlanmış olabilir. Diğeriyse C# diliyle masaüstü uygulamalar için hazırlanmış olabilir.

Geliştiriciler, ihtiyaçlarına göre bir framework seçerek geliştirme sürecini hızlandırabilirler. Frameworklerin içerisindeki hazır kodlara ulaşarak onları kendi yazılımlarında kullanabilirler. Böylece, kodları tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazlar ve zamandan önemli anlamda tasarruf ederler. Kısacası, framework geliştiriciler için hazırlanmış hazır kod kütüphanelerine denir. Kütüphanelerin birleşmesiyle oluşan bu yapılar sayesinde, geliştiriciler birçok hazır kod bloğuna erişebilir ve onları kullanabilir.

React Native Nedir, Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-react-native-nedir-ne-ise-yarar

Frameworklerin ne işe yaradığını açıklamaya çalıştık. Şimdi artık React Native nedir sorusunu rahatlıkla cevaplayabiliriz. React Native, yıllar önce Facebook tarafından geliştirilmiş bir framework. Bu framework, temel olarak ReactJS ile oluşturulmuş. React JS ile farklı olan bu framework, daha çok mobil uygulama geliştirirken tercih ediliyor.

Yani mobil uygulama geliştiren kişiler, bu frameworku tercih ederek birbirinden kullanışlı uygulamalar geliştirebiliyor. Ancak, React Native sadece mobil uygulamalar için hazırlanmış sayılmaz. Bu framework, Android ve iOS platformlarında kullanılabildiği gibi, web uygulamalarında da tercih edilebiliyor. Bu kısımda son olarak React Native’in JavaScript temelli bir framework olduğunu belirtmemizde fayda var.

React Native Nasıl Çalışır?

Açık kaynaklı bir kütüphane olan React Native, JavaScript dili için hazırlanmış. Bu framework, yazılan JS uygulamasıyla kendi oluşturduğu native uygulaması arasında çift yönlü bir haberleşme sağlıyor. Köprü konsepti ile çift yönlü haberleşme sağlayan React Native, aslında bu işlevi iki farklı kısım arasında gerçekleştiriyor. JavaScript öğeleriyle diğer yerleşik arasında sağlanan bu haberleşme sayesinde ortaya farklı sonuçlar çıkabiliyor. React Native nedir, nasıl çalışır konusu aslında basitçe bu şekilde açıklanabilir.

React Native ile Neler Yapılabilir?

React Native, React JS’den biraz daha farklı bir kütüphane. Bu kütüphaneyi birçok farklı amaç için kullanabilirsiniz. Android ve iOS gibi platformlar için mobil uygulamalar geliştirirken bu kütüphaneyi tercih edebilirsiniz.

Yani aslında bu frameworku kullanarak birçok farklı platforma uygulama geliştirebilirsiniz. Ayrıca, React Native ile web uygulamaları da geliştirebilmeniz mümkün. Yani React JS’de olduğu gibi bu kütüphaneyi de web uygulamaları için tercih edebilirsiniz. Ancak, bu kütüphanenin genel olarak mobil uygulamalar için tercih edildiğini belirtmemizde fayda var.

React Native vs React JS Farkı

hostixo-blog-react-native-nedir-react-native-vs-react-js-farki

React JS ile React Native arasında bazı önemli farklar mevcut. İlk olarak, React JS kütüphanesinin temel olarak web bileşenlerini kullandığını belirtelim. Ancak React Native, temel olarak native bileşenlerini kullanır. React JS, genel olarak web uygulamaları için hazırlanmıştır. Bu yüzden, bu framework web geliştiricileri tarafından sıkça tercih edilir.

Ancak, React Native genel olarak mobil uygulamalar için hazırlanmış bir kütüphanedir. Kısacası, bu iki kütüphanenin benzer ancak farklı amaçlar için tercih edildiğini söyleyebiliriz. Aslında sadece web uygulamaları geliştirmek isteyen kişilerin React JS tercih etmeleri daha doğru olabilir. Ancak, hem mobil hem de web uygulamalarıyla ilgilenenlerin tercihi React Native olacaktır.

İçeriğimizde React Native nedir, ne işe yarar gibi konulara değinmeye çalıştık. Umarız sizleri bu tür konular hakkında yeterince bilgilendirebilmişizdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu