Domain

Trabis Nedir, Hangi Alan Adını Kapsar?

Trabis nedir konusuyla ile ilgili son yıllarda oldukça sık soru sorulmakta ve araştırma yapılmaktadır. Bilindiği üzere Trabis alan adı sistemi için çalışmalar devam etmektedir. Nic.TR sisteminin yerine gelecek olan Trabis, oldukça güvenli ve sürekliliği sağlayan bir sistem olarak da gösterilmektedir.

Tüm bu bilgilere ek olarak Trabis’ in açılımı ise “.tr Ağ Bilgi Sistemi” olarak açıklanmıştır. Söz konusu bu sistem, tamamen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun kontrolünde olacaktır.  Peki Trabis nedir, hangi alan adını kapsar? Dilerseniz, son yıllarda oldukça merak edilen bu sorunun yanıtını gelin birlikte inceleyelim.

Trabis Nedir?

Trabis, nic.TR’ nin yerine geçen bir sistemdir. ODTÜ, 2018 yılında imzaladığı bir anlaşma neticesinde nic.TR’ nin tüm haklarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna devretmiştir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise, yapılan anlaşmadan sonra Trabis sisteminin devreye alınmasıyla ilgili çalışmalara başlamıştır.

Trabis Hangi Alan Adını Kapsıyor?

Trabis, .TR uzantılı alan adları için geliştirilmiş ve kullanıma sunulacak olan özel bir sistemdir. 2022 Yılında bu sistemin devreye girmesiyle birlikte artık daha hızlı işlemler de yapılabilecektir. Ayrıca 2022 yılında devreye sokulacak olan bu sistem, daha güvenli bir yapıya da sahiptir.

Trabis Faaliyete Geçti Mi?

hostixo-trabis-faaliyete-gecti-mi

Bilgi Teknolojileri ve İletişi Kurumu tarafından hazırlanan Trabis sistemi, 2022 yılında kullanıma sunulacaktır. Ayrıca, yine bu süreç içerisinde nic.TR adresinde bulunan alan adları da Trabis sistemine taşınacaktır.

Alan Adlarında Belge İstenecek Mi?

hostixo-alan-adlarinda-belge-istenecek-mi

Trabis üzerinden satın alınacak olan alan adlarının bazılarında belge istenecektir. Belge istenecek alan adları ise şu şekildedir;

  • GOV.TR
  • EDU.TR
  • DR.TR
  • AV.TR,
  • BEL.TR,
  • K12.TR,
  • KEP.TR,
  • POL.TR ve
  • TSK.TR uzantılı alan adlarını alabilmek için web sitesi sahibi olan kullanıcılardan birtakım belgeler istenecektir.

.TR Alan Adı Tahsisi BTK Tarafından Mı Yapılacak?

.TR alan adını alabilmek için artık Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna başvurmanız ve gerekli belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir. Söz konusu süreç, Trabis sisteminin devreye alınmasıyla birlikte gerçekleşecektir.

Nic.TR Neden Kapanıyor?

Nic.TR, 2008 yılında imzalanan bir kanunun sebebiyle .tr uzantılı alan adlarını Trabis sistemine devretmiştir. Bu sebepten ötürü, .tr uzantılı alan adı almak isteyen kullanıcılar ise Trabis sistemini ziyaret etmeli ve alan adı işlemlerini bu sistem üzerinden gerçekleştirmelidir.

Trabis nedir konusunu sizler için ayrıntılı olarak inceledik. Sizlerde, Trabis nedir yazımızı okuyabilir ve önümüzdeki dönemde devreye girecek olan bu sistem hakkında kapsamlı bilgilere erişebilirsiniz.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu