Wordpress

En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi

Amacınız küresel pazara hakim olmaksa eğer web sitenizin çok dillilik özelliğine sahip olması ilk hedeflerinizden biri olmalıdır. Bu hedefinizi WordPress web sitesi oluşturup dil çeviri eklentisine sahip olarak basitçe gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Dil çeviri eklentisi web sitenizi diğer dillere çevirmenize olanak sağlayan bir araçtır. Sitenizdeki her şeyi (sayfa, içerik, menü, kategori vb.) çevirmenize yardımcı olur.

WordPress dil çeviri eklentisi, içeriği birden çok dilde yayınlamanın uygun maliyetli bir yoludur ve birçok harika ücretsiz ve premium çeviri yapma özelliği mevcuttur.

Çok dilli içerikler oluşturmanıza veya mevcut içeriğinize otomatik çeviri yapmanıza imkan sunan çok sayıda WordPress çeviri eklentisi vardır.

Bazı dikkat etmeniz gereken noktalar vardır:

Her WordPress dil çeviri eklentisi birçok farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle ilk başta neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekmektedir.

Aşağıdaki iki maddeden bir WordPress dil çeviri eklentisi tercih ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini  öğrenmelisiniz.

  1. Hangi çeviri yönteminin web sitenize en uygun olduğunu belirleyin. Bazı dil çeviri eklentileri manuel çeviri gerektirirken bazıları otomatik çeviri yapmaktadır.
  2. Bu eklentilerin ek özelliklerini ve fiyatlandırma planlarını da göz önünde tutarak karar verin. Bazı eklentiler en baştan SEO dostu çeviriyi desteklerken diğerleri bu özelliği kullanmanız için pro versiyona yükseltmenizi isteyebilir.

Aşağıda sizin için düzenlediğimiz en iyi WordPress dil çeviri eklentilerini inceleyelim


En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi

1. Weglot Translate

En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi

Birinci sınıf çeviri hizmeti sunan Weglot, 2016 yılında Fransa’da kurulmuştur. Çok dilli web site oluşturmak için en iyi araçlardan biridir. Weglot’ un ücretsiz sürümü ayda 2.000 çevrilmiş kelime ve 2.000 çevrilmiş sayfayı görüntüleme imkanı sunmaktadır. Hizmeti test etmek için bu ücretsiz planı kullanabilirsiniz.

Weglot kullanışlı özellikleri ve arayüzünün kullanıcı dostu olması çok tercih edilmesini sağlamaktadır. Bu eklenti 25 binden fazla site tarafından kullanılmaktadır. Aldığı puanın 5 yıldız olması Weglot’un ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir diyebiliriz.

Weglot 100’den fazla dil seçeneğine sahiptir. Ancak ücretsiz versiyonu sadece tek bir dil seçmenize izin veriyor. Ekstra ekleyeceğiniz diller ücretli planda mevcuttur.

Dil tuşunun tasarımını değiştirmenize olanak sağlar. Ayrıca, URL’leri çevirinin dışında tutma, e-postaları çevirme ve kullanıcıların web sitenizde kendi dillerinde arama yapmalarına izin verme gibi seçenekleri de mevcuttur.

Eklentiyi aktif hale getirdikten sonra Weglot’un otomatik çevirisi sizin için web sitenizdeki bütün kelimeleri seçtiğiniz dile çevirecektir.

In Context Editor tuşu ile doğru sonuçları aldığınızdan emin olmanız için çevirileri manuel olarak kontrol edebilmenize de olanak tanır.

Weglot’un ayrıca en avantajlı yönü SEO dostu URL yapısı üretmesidir. Bu web sitenizin diğer hedef dillerde aranabilir olmasını sağlamaktadır.

Ücretsiz versiyonun diğer ek özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Birçok WordPress teması ve eklentisiyle tam uyumlu olmasıdır.
  • Dil ve çeviri işlemini yönetmeniz için kontrol paneli mevcuttur.
  • Gerçek zamanlı çeviri sunar.
  • Özelleştirebilir dil değiştirme tuşu vardır.

Weglot’un ücretli planlarından elde edebileceğiniz ek özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.:

  • Weglot birçok web sitesinde kullanılabilir.
  • Sınırsız dil seçeneği sağlamaktadır.
  • 5 milyon kelime çevirisi sunmaktadır.
  • Başkalarından çeviri almak veya otomatik çeviri geliştirmek için çeviri uzmanlarına erişim imkanı sağlamaktadır.
  • WPML veya Polylang eklentilerinden çeviri içe aktarımı mevcuttur.

Ücretlendirme: 2000 kelimeye kadar tek bir dilde çeviri ücretsizdir. Ücretli planlar 9,90 €’dan başlamaktadır.

2. GTranslate

En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi 1

Google’ın ücretsiz hizmetiyle kelimeleri, kelime öbeklerini ve web sayfalarını 100’den fazla dil arasında anında çevirmenizi sağlar. Sayfaları, gönderileri, kategorileri, etiketleri, menüleri ve widget’ları çevirmektedir. Menü öğelerinin yanında ülke bayraklarını yerleştirme imkanına da sahiptir. Bu eklentinin puanlaması 4.8’dir ve 200 binden fazla aktif yüklenme sayısına sahiptir.

Eklenti her ne kadar ücretsiz hizmet sunsa da, premium ( ücretli) sürümü SEO’ya verdiği önemi çok fazladır ve uluslararası erişiminizi artırmanız için web sitenize katkı sağlamaktadır. Çevirilerin manuel düzeltmenize izin verir, AMP sayfaları için çeviri yapar, medyayı çevirir ve canlı sohbet desteği sağlamaktadır. Aylık 89.7 TL’den başlamaktadır.

GTranslate’in ücretsiz versiyonunun diğer özellikleri şunlardır:

  • Mause üzerine geldiğinde oluşan efekt
  • Açılır liste bileşenlerinin stil ayarları
  • Bazı ülkeler için alternatif bayraklar
  • Menüdeki bayraklı dil çubuğu
  • WooCommerce ile uyumluluk

GTranslate’in ücretsiz sürümünün özellikleri oldukça zengin olsa da bazı sınırlamaları bulunmaktadır. Bu yüzden ücretli sürümünü kullanmak doğru bir tercih olabilir.

3. Polylang

En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi 2

Polylang, çok dilli bir web sitesi oluşturmanızı sağlayan WordPress eklentisidir. 500.000’den fazla aktif yüklemeye sahiptir.

Polylang, gönderileri, sayfaları, kategorileri, etiketleri, özel gönderi türlerini, sınıflandırmaları, menüleri ve widget’ları çevirmenizde yardımcı olacaktır.

Geniş kapsamlı dil seçenekleri sunan Polylang 100’den fazla hedef dillerden seçim yapmanıza izin vermektedir.

Polylang çevirilerinin manuel yapılması gerekmektedir. Ancak, Lingotek hizmetiyle entegre edebilirsiniz ve başarılı çevirmenlerden yardım alabilirsiniz.

Polylang manuel çeviri gerektirdiğinden çeviri yapmak istediğiniz içeriğin üzerinde kontrol tamamen size aittir.  Dahası ise sistem fonksiyonlarını ve metinlerini Languages (Diller) -> Strings (Diziler) menüsüne ulaşarak çevirebilirsiniz.

Polylang’in basit özelliklerini ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Ancak premium versiyonunu 99 € gibi bir ücretle satın alabilirsiniz.

4. TranslatePress

En İyi 5 WordPress Dil Çeviri Eklentisi 3

TranslatePress , bir başka popüler WordPress dil çeviri eklentisidir. Hem ücretsiz hem de premium sürümleri bulunmaktadır.

Polylang ile yazı ve sayfa metinlerini, kategorileri ve etiketleri normal şekilde oluşturabilir; her birinin dilini belirleyebilir, ayarlar ekranında yüze yakın dil arasından seçim yapmanıza olanak sağlamaktadır. Ayrıca, ekranınızdaki dil adının görünümünü kendiniz tercih edebilir ve uygun ülke bayrağını da eklemenizi sağlamaktadır.

Polylang’da her dil iki harften oluşan bir kodla tanımlanır ve bu kod her dil sürümünün URL’sinin bir parçasını oluşturmaktadır. Bir widget yardımıyla kullanıcılar bir dilden diğer dile geçiş yapabilir. Eklenti her ne kadar ücretsiz de olsa, premium özellikleri kullanmak istiyorsanız eğer lisans için ücret ödemeniz gerekmektedir.

Eğer manuel çevirinin zaman aldığını düşünüyorsanız TranslatePress otomatik çeviriye sahip olmanıza da yardımcı olacaktır. Google Translation API‘ı ile entegre olan TranslatePress size oldukça kaliteli otomatik çeviri sağlayacaktır. Ayrıca çeviri sonuçlarını  iyileştirmek için düzenleyebilirsiniz.

Ücretsiz versiyonu son derece başarılıdır. Ancak TranslatePress’i ücretsiz versiyonuna yükseltmekle aşağıdaki özelliklere sahip olabilirsiniz.

  • SEO Paketi: Meta açıklama, görsel alternatif metin vb. çevirileri sunmaktadır.
  • Özelleştirebilir dil değiştiricisi sağlar.
  • Çevirmen hesap uzantıları: Yöneticiden izinsiz kullanıcıların siteyi çevirmesini sağlama
  • Dil seçeneğine göre navigasyon: Farklı diller için farklı menü seçenekleri ayarlayabilme seçeneği mevcuttur.
  • Otomatik kullanıcı dili tespiti edebilme.

5. Google Language Translator

Google Language Translator, Google Translate API’ın yardımı sayesinde otomatik olarak web sitenizde farklı çeviriler yapılmasını sağlar. Bu işlem oldukça basittir.

Eklentiyi aktif hale getirdikten sonra esas dilinizi ve hedef dilleri belirlemeniz gerekmektedir.

Google Translate’in desteklediği 90’dan fazla dilden yararlanabilirsiniz. Ayrıca eklenti, sitenize gelen kullanıcıların dil görünümlerini değiştirmelerine de olanak sağlar.

Bu eklenti ücretsizdir ve premium versiyonu yoktur. İşte bu eklentinin diğer özellikleri:

  • 90’den fazla seçebileceğiniz dil
  • Google logosunu  gösterebilme/gizleyebilme
  • Çeviri için belirli veya bütün dilleri seçebilme imkanı
  • Çeviri aracı için bir konum belirlemenize yarayacak kısa kod ekleme

Bu eklenti oldukça kolay olsa da bazı dezavantajları vardır. İlk olarak web sitenizi farklı dillere çevirirken SEO’nun faydalarını kullanamazsınız. Bu eklenti maalesef SEO dostu değildir.

İkincisiyse çevirilen metni düzenleme yapmanıza olanak sunmaz. Bunun anlamı eğer otomatik gerçekleşen çeviri doğru değilse herhangi bir düzenleme yapılamayacağı anlamına gelmektedir.

Sonuç

 

Eğer amacınız küresel anlamda kullanıcılara hitap etmekse çevirisi başarılı yapılmış bir web siteye sahip olmak oldukça önemli bir konudur.

Bahsettiğimiz çoklu dil eklentilerinin hepsi farklı çalışır, ancak bu eklentilerin tümü, WordPress sitenizin daha fazla kullanıcıyla bağlantı kurmasına olanak sağlamaktadır.

Dil eklentileri sayesinde web sitenizde bulunan bilgilerin daha çok insana ulaşmasını sağlayarak birçok kişiye yardımcı olabileceksiniz ayrıca tanınırlığınızın artmasını sağlamış olacaksınız ve sizin başarı yolunuzda ilerlemeniz de büyük bir öneme sahip olacaktır.

Bunun için çok fazla miktarda para harcamanıza gerek yok. Web sitenizi çevirebilmek için işinize yarayacak birçok WordPress dil çeviri eklentisi bulunmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz WordPress Dil Çeviri Eklentisi konusunda aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Wordpress Nedir ? başlıklı yazımızdan da yararlanabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu