DomainHosting

Elasticsearch – Esnek Arama Nedir, Ne İşe Yarar?

Elasticsearch, hızla büyüyen bir teknolojidir. Elasticsearch’ün asıl amacı bir arama motoru gibi davranmaktır. Ayrıca, veri depolama ve veri analizi için kullanıma izin veren birçok özellik sunar.

Bu kısa bilgi özetinde öncelikle Elasticsearch’ün kurumsal düzeyde bir arama motoru olduğunu belirtmek gerekir. Amacı, gerçek zamanlı olarak bir araç veya teknik platform araması ve analizi ve nasıl uygulanabileceği veya dağıtılabileceğidir. Farklı veri kaynakları kolay bir yol oluşturmaktır. MS SQL, PostgreSQL, MySQL gibi popüler veritabanlarında bulunan veri kaynakları ve veri yazma ile ilgili her şeyi kapsayabilir.

Elasticsearch özel bir yapılandırma olmadan gerçek zamanlı aramayı destekleyen, ölçeklenebilir bir çözümdür. Mozilla dahil olmak üzere birçok şirket tarafından benimsenmiştir.

Elasticsearch Nedir?

Elasticsearch Nedir?

Daha derin detaylara girecek olursak, Elasticsearch, Java’da geliştirilmiş açık kaynaklı, bağımsız bir veritabanı sunucusu olarak kabul edilebilir. Temel olarak, tam metin arama ve analiz için kullanılır. Çeşitli kaynaklardan yapılandırılmamış verileri alır ve bunları dil tabanlı aramalar için son derece optimize edilmiş karmaşık bir biçimde saklar. İndeksleme ve arama için Apache Lucene kullanır. Lucene sadece bir kütüphane olduğundan, onunla çalışmak gerçekten karmaşık bir hal alabilir. Ancak Elasticsearch, API’ye erişim sağlayarak tüm karmaşıklıkları gizlediği için endişelenmeye fırsat vermez. API, veri alışverişi biçimi olarak JSON’u kullanan bir HTTP RESTful API biçiminde gelir. Elasticsearch’ü kullanarak büyük hacimli verileri hızlı ve verimli bir şekilde depolayabilir, arayabilir ve analiz edebilirsiniz.

Elasticsearch Nasıl Çalışır?

Elasticsearch nasıl çalışır?

Buraya kadar Elasticsearch’ün bir arama motoru gibi davrandığını ancak daha fazlası olduğunun anlaşılmış olması gerekir. Tüm sunduğu özelliklere artı olarak bir arama motorundan beklenebilecek bütün karmaşık işlemleri, coğrafi filtreleri desteklemesinin yanında liste uzayıp gider. Hepsinden iyisi, tüm sorgularınızı daha önce hiç görmediğiniz bir hızda çalıştırabilirsiniz. Diğer tüm açık kaynak teknolojileri gibi çok hızlı bir şekilde gelişiyor, ancak Elasticsearch’ü güçlendiren temel değerler asla değişmiyor.

Elasticsearch Çalışma Mantığında Veriler Nasıl Aranır?

Bir uygulamada bulunan verilerin tam metin araması durumunda, genellikle akıllı aramanın olmasını isteriz. Bu sayede alan değerlerini filtreleyebiliyor ve sorguyla eşleşen öğeleri görüntüleyebiliyoruz. Arama ifadesinin yazımında meydana gelen küçük hataların yanı sıra hemen hemen her dilde meydana gelen kelime varyasyonlarını içermesine izin verir.

Çok fazla veri olmaması durumunda, uygulamanın içine yerleştirilmiş bir arama motorunun veya veritabanı motoru da diyebiliriz; olması mükemmel olacaktır.

Köklendirme

Türetilmiş bir kelimeyi kök kelimesine indirgeme işlemidir. Örneğin, tohum, ağaç , meyve, “toprak” ortak kök kelimesine sahiptir. Bir belge dizine eklendiğinde, asıl sözcük yerine kök sözcük dizinde depolanır. Sorgu terimleri de köklendirme sürecinden geçer ve kök sözcükler dizinde aranır. Stemming, kullanıcının aradığını bulma olasılığını artırır.

İfade Arama

Bir kullanıcı olarak, neredeyse her zaman tek kelime yerine kelime öbekleri ararız. Ters çevrilmiş dizin, tek tek terimler için iyi çalışır, ancak kelime öbekleri için çalışmaz. Tüm belgeleri ters çevrilmiş dizinde yol açtığı bir ifadeyle sorgulamak istersek, önceki dizin yeterli olmaz.

Elastichsearch Kullanmanın Avantajları

Elasticsearch – Esnek Arama Nedir, Ne İşe Yarar? 1

Ölçeklenebilirlik:

Ölçeklenmesi çok kolaydır ve güvenilirdir. Karmaşık mimarileri basitleştirmeye ve projelerin uygulanması sırasında zaman kazanmaya yardımcı olan çok önemli bir özelliktir.

Hız

Elasticsearch, tam metin aramalarınız için en iyi eşleşmeleri bulmak için dağıtılmış ters çevrilmiş dizinleri kullanır. Bu, çok büyük veri kümelerinden arama yaparken bile gerçekten hızlı olmasını sağlar.

Kullanımı kolay API

Basit RESTful API’ler sağlar ve verileri dizine eklemeyi, aramayı ve sorgulamayı gerçekten kolaylaştıran şema içermeyen JSON belgeleri kullanır.

Çoklu Dil Desteği

Sahip olduğu en belirgin özelliklerden biri, çok dilli olmasıdır. Arapça, Almanca, Çince, İngilizce, Fransızca, Korece gibi farklı dillerde yazılmış çok çeşitli belgeleri destekler.

Doküman Odaklı

Gerçek dünyadaki karmaşık varlıkları yapılandırılmış JSON belgeleri olarak depolar ve verileri aranabilir hale getirmek için varsayılan olarak tüm alanları dizine ekler. Satır ve sütunlar olmadığından, karmaşık tam metin aramasını kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Otomatik Tamamlama

Elasticsearch ayrıca otomatik tamamlama işlevi de sağlar. Otomatik tamamlama, çok az karakter kullanarak sözcüğü tahmin ederek insan-bilgisayar etkileşimini arasındaki gecikmeyi azaltır.

Şema Gerektirmeyen Mimari

Elasticsearch, JSON belgelerini kabul ettiği için şema içermez. Veri yapısını tespit etmeye, verileri indekslemeye ve böylece veriyi aranabilir hale getirmeye çalışır.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu