Sunucu

Sunucu Barındırma (Colocation) Nedir ? Avantajları ve Dezavantajları

Web siteniz üzerinden yayımladığınız dosyaların ve görüntülerin saklanması için bir alana ihtiyacınız vardır. Web siteleri büyüdükçe, ihtiyaçları aynı zamanda artmaktadır. Birçok farklı siteye aynı anda destek verebilen sunucular sayesinde sunucu kiralama masraflarından ve yüksek internet kullanımı, güvenlik gibi endişelerden de kurtulmanızı sağlamaktadır.

Bu yazımızda sizlere colocation yani sunucu barındırma kelimesinin ne olduğundan, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Sunucu Barındırma (Colocation) Nedir ? Avantajları ve Dezavantajları

Sunucu Barındırma Nedir ?

Colocation olarak da adlandırılan sunucu barındırma, bir şirketin kullanımı için belirlenmiş donanım kaynaklarının site dışı yönetimi ve bakımını ifade eder. Şirketler, bir barındırma servisine aylık belirli bir ücret ödeyerek, elektrik, güvenlik, ekipman bakımı ile alakalı maliyetler olmadan tam bir BT altyapısına sahip olmanın avantajlarından faydalanabilir.

Büyük ölçekli bir internet üzerinden bir proje ile ilgilenmeye başladığınız zaman ihtiyaç duyduğunuz özellikler ve kaynak kullanımınız artacağı için projenizin ihtiyaç duyduğu maliyetleri makul fiyatlar ile ve doğru kaynaklar ile devam ettirebilmenizi sağlayan servisler mevcuttur.

Biz bu servislerden olan sunucu barındırma seçeneğinden sizlere bahsedeceğimiz için sadece colocation’u ele aldık.

Colocation yani sunucu barındırma, size ait donanımın ve bu donanıma sahip sunucunuzun belirli bir barındırma ücreti karşılığında bir veri merkezi içerisinde barındırılmasıdır. Sunucu barındırma hizmeti alarak sunucunuzu hangi özelliklere ihtiyacınız varsa ona göre kendiniz oluştururken ayrıca barındırma alanı sağlama yükümlülüğünden kurtulmuş olacaksınız. Küçük ölçekli ve kısa süreli internet projeleri için maliyet yönünden avantajlı görünmese de büyüme potansiyeline sahip ve sürekliliği olan projeler için enerji tasarrufu ve gider açısından son derece avantajlıdır.

Sunucu Barındırma için Uygun Olan Siteler Nelerdir?

  • Global ya da ulusal olarak hizmet veren, kaynak tüketimi fazla olan, büyük kurumsal şirketler için uygundur.
  • Trafik miktarı oldukça yüksek olan büyük ölçekli web siteleri için uygundur.
  • Operasyonel yükü ve trafiği oldukça fazla olan içerik ve video siteleri gibi içerik barındıran internet siteleri için uygundur.

Uzun süre yayında olması düşünülen ve ihtiyaçları oldukça  yüksek olan web uygulamaları sunucu barındırma hizmetinden yararlanarak projelerinin sürekliliğini ve büyümesini sağlarken meydana gelecek teknik sorunlar ve kaynak sıkıntısı gibi olumsuzlukların en aza indirgenmesi sağlanır.

En Doğru Sunucu Barındırma Hizmeti Seçimi

Projelerinizin İhtiyaçlarının mükemmel olarak karşılanması için ilk yapmanız gereken şey en doğru sunucu barındırma hizmetini seçmenizdir Güvenilir ve saygın bir firmadan sunulan sunucu barındırma hizmetini almak çok önemlidir. Sunucunuzda bulunan verilerin korunmasını ve güvenli şekilde muhafaza edilmesini sağlamış olursunuz.

Sunucunuzda yer alan verilerin bazıları bazıları müşterilerinize ait olabilir. Bu verilerin kötü bir amaçla üçüncü şahısların eline geçmesinin sonucunda müşterilerinizle aranızda büyük sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle güvenilir ve kaliteli hizmet sunan firmaların hizmetlerinden yararlanmalısınız. Adından çok sık bahsettiren ve müşterilerinin memnuniyetini kazanmış firmaların arasından seçim yapmanız çok doğru bir karar olacaktır.

Sunucu Barındırmanın Avantajları

Fiziksel açıdan avantajları: Sunucunuzu barındıracağınız veri merkezleri, fiziksel imkanları ile ve güvenlik yönünden evinizde ya da ofisinizde sağlayamayacağınız imkanları size sağlayabilecek alanlar sunmaktadır.

Sunucu barındırma hizmeti sayesinde güvenilir bir veri merkezine yerleştirdiğiniz zaman size ait bir alan belirlenir. Sunucunuz burada bulunan kabine yerleştirilir. Bu kabinler kilitlerle korun ayrıca kabin odalarının içerisinde iklim kontrol sistemleri bulunmaktadır.

Güvenlik açısından avantajları: Veri merkezlerinde barınan verilerin sorumlu kişilerin dışında erişilmesi çok ciddi sorunlara neden olmasından dolayı bütün veri merkezi 7/24 güvenlik sistemi ile kontrol edilir. Veri merkezinde elektrik kesintisi ya da yangın çıkması gibi meydana gelecek olumsuz olaylar da, anında müdahale edilip sunucunuzun çalışmasına devam ettirilmesi sağlanmaktadır.

Bir sorun meyana geldiği zaman, çözüm ekibinde bulunan mühendisler sunucunuzda oluşan sorunları çözüme kavuşturmaktadır.

Maliyet açısından avantajları: Bir işletmenin sıfırdan bir veri merkezi kurması çok maliyetlidir. Sunucu barındırma sayesinde enerji, güvenlik ve barındırma işlemleri için karşılaşacağınız maliyetlerden kurtulabilirsiniz.

Sunucu Barındırmanın Dezavantajları

Sunucu barındırma hizmetinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

Maliyet açısından dezavantajı: İlk başta donanım ve yazılımlar için ödene ücret herhangi bir artış söz konusu olduğunda ve bakım, güncelleme gibi durumlar için personel gerekliliği de ​​maliyetler de artış görülebilir.

Konum açısından dezavantajı: Sunucu barındırma hizmeti her yerde bulunmadığı için belirlediğiniz veri merkezinin şirketinize uzak olmasını göz önünde bulundurmalısınız. Bakım gibi manuel olarak işlem yapılması gereken zamanlarda, personelinizin sunucularınıza erişmesi gerekeceği için,  seyahat masraflarına neden olacaktır.

Hostixo Sunucuları Nerede Barındırılıyor ?

Sunucularımızı barındırdığımız veri merkezi olan Telehouse, Dünya’ nın farklı bölgelerinde yer alan Veri Merkezleri sayesinde, kıtalararası bir Data center Ağı işletmecisidir.

TELEHOUSE İSTANBUL Veri Merkezi İstanbul’un en işlek ticaret merkezlerinden olan Kozyatağı’nda, metro istasyonunun çıkışında yer alan iş merkezinde bulunmaktadır. Kurumlara Veri Merkezi (Datacenter), Sunucu Barındırma ( Colocation ) ve Cloud Çözümleri hizmetleri sunmaktadır. Telehouse’un konumu sayesinde Veri Merkezi kurumsal müşterilerine her yerden çok rahat ulaşma imkanı sağlıyor.

Dünyada kabul edilen veri merkezi standartlarının en üst seviyelerden biri olan Tier 3+ standardına göre tasarlanan Telehouse Istanbul Veri Merkezi’ nin kaynak planlaması, iklimlendirme, elektrik, network sistemlerinin 2N+1 aktif yedekli olarak çalışmasını sağlamaktadı. Veri merkezinde yer alan fiziksel ve elektronik güvenlik sistemleri, su baskını ve yangın algılama ve engelleme sistemleri sayesinde hizmetler kesintisiz sağlanıyor.

Dünyada bulunan bütün Telehouse işletmeleri gibi,  Sunucu Barındırma servislerini ayrıcalıklı hizmet ile birlikte sunan Telehouse Istanbul Veri Merkezi enerji, iklimlendirme, elektronik/fiziki güvenlik ve yangın/su baskını koruma altyapı hizmetlerini de en yüksek seviyede sağlamaktadır.

Sunucu Barındırma (Colocation) Nedir ? başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Linux Sudo Komutu ve Sudoers Dosyası Kullanımı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu