WordpressHostingYazılım

502 Bad Gateway Hatası Nedir Ve Çözümü

Sizlere bu yazımızda 502 Bad Gateway Hatası Nedir ve  502 Bad Gateway Hatasının Çözümü , yapılması gerekenleri anlatacağız. Bu sayede aldığınız hata ile alakalı çözüm yollarını uygulayabilir ve sorundan kurtulabilirsiniz.

İnternet sitelerine girmeye çalıştığınız zaman web tarayıcınız sunuculara çeşitli komutlar gönderir. Bu komutlar sunucu tarafından işleme sokularak dönüşler kullanıcılara gösterilir. Sunucudan geri dönen kaynaklar bazı durumlarda kullanıcılara gösterilemezler. Sunucular arasında ve kullanıcılara alınan hatalar ile alakalı bazı bilgiler verilir.

502 bad gateway hatası bazen siteleri ziyaret ettiğinizde karşılaşabileceğiniz hatalardan yaygın olanlarından biridir. Genelde kullanıcılar 500 ve 503 gibi hataları alsalarda bazı durumlarda 502 hatası ile de karşılaşılabilir. Bu yazımızda sizlere hatanın kaynağı ve çözümü konularında yardımcı olacağız.

 

502 bad gateway hatası nedir

502 Bad Gateway Hatası Nedir?

Hata kodu 5 ile başlayan hatalar sunucular arasındaki iletişim sorununu anlatmaktadır. Asıl kaynak sorun farklılık gösterebilir ama hata türü sunucular arası iletişim sorunudur.

502 bad gateway hatası kaynak sunucunun başka bir sunucuya hatalı yanıt göndermesi sonucu alınan bir hatadır. Hatanın çözümü için yapabileceğiniz bazı adımlar bulunuyor.

WordPress 502 Bad Gateway Hatasının Çözümü

502 bad gateway hatasının çözümü genelde sunucu tarafından olsa da bazen istemcideki yanlış ayarlardan da sorun oluşabilir. Bu durumların çözümlerinde adımların bir kısmı wordpress odaklı olsa da hemen hemen tüm internet sitelerinde kullanılabilir.

Sayfayı Yenileme

Basit bir çözüm gibi görünse de anlık hatalardan sitelere erişememeniz durumunda ilk önce sayfayı yenileme çoğu zaman olumlu sonuç verecektir. Geçici durumlarda alınabilen bu hatanın en basit ve ilk çözümüdür bu.

Tarayıcı Önbelleiğini Temizleyin

Sorun çözülmediyse bazı durumlarda ön bellek sorunlarından dolayı hata ile karşılaşabilirsiniz. Tarayıcı ön belleğini temizlemek sorununuzun çözümünde sizlere yardımcı olabilir.

Tarayıcınızı Değiştirin

Bağlantının kontorlü için bazen tarayıcı değiştirmek ya da kullandığınız tarayıcının gizli modunda tekrar aynı siteyi denemek sizi ulaştırabilir.

DNS Önbelleğinizi Sıfırlayın

502 bad gateway hatasının çözümü için kontrol etmeniz gereken durumlardan bir diğeri de dns ön belleğinizdir. Bu durum karşısında dns temizliği yapmalısınız. Tüm işletim sistemlerinde bu işlemi yapmak için farklı yöntemler mevcuttur.

Cihaz Değiştirin

Bazı durumlarda hatanın tespiti için cihaz değiştirmeniz sorunun bağlantıdan mı cihazdan mı anlamak için size yardımcı olacaktır.

Eklentilerinizi Kontrol Edin

Wordpress eklentilerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz sorunun çözümü için size yardımcı olacaktır. Özellikle ön bellek eklentileri sitenize erişimde sorunlar çıkartabilir. Tüm eklentileri devre dışı bırakmak için wp-content dizinindeki plugins klasörünün adını değiştirmeniz yeterli olacaktır.

CDN Kontrolü

502 bad gateway hatasını almanızın sebeplerinden biriside ddos önleyici hizmetler ve CDN hizmetleri olabilir. Bu durumda başta CloudFlare olmak üzere hizmetlerinizi kontrol etmeniz ya da geçici bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Hata Günlüğünü Kontrol Edin

Sİtenizin hatalar karşısında kaydettiği raporları kontrol etmek, hatanın kaynağını bulmanızda yardımcı olacaktır. Wordpress sisteminde hata günlüğünü aktive etmek için wp-config.php dosyasına aşağıdaki satırları eklemelisiniz.

define( 'WP_DEBUG', true ); 
define( 'WP_DEBUG_LOG', true ); 
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );

Bu girdinin sonucunda wp-contents/debug.log dosyasında hata girdilerini görebilirsiniz.

Müşteri Temsilcisi ile İletişime Geçin Yada Ticket Atın

Eğer tüm çözüm çeşitlerini denemenize rağmen sonuç alamadıysanız hosting firmanızın ticket, destek sistemine bildirim atarak uzman görüş yardımı talep edebilirsiniz ya da varsa canlı destek yardım bölümünden yine uzman destek alabilirsiniz. Bu sayede çözüme tecrübeli bir bakış atılır.

Sonuç

Rehberimiz ile beraber WordPress 502 Bad Gateway Hatasının Çözümü ile ilgili sorunların çözümü ile ilgili detaylı bilgiyi ve çözüm yollarını sizlerle paylaştık. Eğer sorunun çözümü ile alakalı kendi görüşünüz veya tecrübe ettiğiniz farklı bir yöntem varsa bunu yorumlar kısmında bizimle paylaşın.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu