Linux hosting satın aldınız ve cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır sorusu sizlerden bizlere en çok gelen sorulardan biridir. Şimdi bu sorunun cevabını hep beraber arayacağız.

Bilindiği gibi cPanel dünyaca en çok tercih edilen hosting kontrol panellerinden biridir. Haliyle en çok giriş yapılan alanlardan biridir. cPanel kontrol paneline giriş yapmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Eğer bir hosting hizmetiniz bulunuyor ise panele erişebilmeniz için adımları aşağıda anlatacağız.

cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır ?

Bu işlemi bir kaç adımda gerçekleştirebilirsiniz. Ancak cPanel bilgileriniz mevcut ise bu adımlara gerek kalmayabilir. Standart bir paylaşımlı  hosting müşterisi iseniz  bunun için öncelikle müşteri paneline giriş yapmanız gerekebilir.

Müşteri Paneli ile Giriş

1 – Öncelikle hosting satın alırken kayıt olduğumuz bilgiler ile müşteri paneline giriş yapıyoruz.

 

İşlem yapacağınız hizmetin üzerine gelip tıklayınız.

2- Açılan hizmet sayfasının sol kısmında yer alan ”cPanel’e Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

 

Böylece kolayca cpanel kontrol paneline giriş yapmış oluyoruz.

 

Direkt URL ( Adres ) üzerinden cPanel’e erişin

Bu adım daha kolay diyebiliriz. İlk satın aldığınızda tarafınıza bir “Hoş Geldiniz” veya ” Hosting Bilgileri” başlıklı bir email gelmesi gerekmektedir.  Bu bilgiler sayesinde cPanel’e erişmeniz oldukça kolaylaşmaktadır.
Gelen maildeki hosting bilgilerinizi güvenli bir yere kaydetmeniz işlemlerinizi kolaylaştıracaktır.

 

1 – Sunucu adı ile Erişim

Gelen mailde eğer alan adını DNS kayıtlarınız hosting paketinize yönlendirilmemiş olmasına karşın sunucu adı ile tanımlanmış bir URL adresi olacaktır.

Örnek : SSL ile https://Serveralanadi.com:2083 veya  SSL siz http://Serveralanadi.com:2082 şeklinde tarayıcınızın adres satırına yazarak erişebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi ekran önümüze geldiğinde aynı mailde yer alan  size özel kullanıcı adı ve şifreyi girerek cpanel arayüzüne erişebiliriz.

cPanel'e Nasıl Giriş Yapılır
cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır

2 – Alan adınız ile Erişim

Alan adınızı hosting firmanızın ilettiği NS kayıtlarına yönlendirdi iseniz alan adınız ile kolayca erişebilirsiniz.

Örnek : SSL ile https://alanadiniz.com:2083 veya  SSL siz http://alanadiniz.com:2082 şeklinde tarayıcınızın adres satırına yazarak erişebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi ekran önümüze geldiğinde aynı mailde yer alan  size özel kullanıcı adı ve şifreyi girerek cpanel arayüzüne erişebiliriz.

 

cPanel'e Nasıl Giriş Yapılır
cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır

3 – IP Adresi ile Erişim

Bu adımı kullanabilmeniz için sitenizin bulunduğu sunucunuzun IP adresini bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgi bazen size gelen “Hoş Geldiniz” veya ” Hosting Bilgileri”  e-mail şablonunun  içerisinde yazabilmektedir.

Örnek : SSL ile https://192.168.1.3:2083 veya  SSL siz http://192.168.1.3:2082 şeklinde tarayıcınızın adres satırına yazarak erişebilirsiniz.

Aşağıdaki gibi ekran önümüze geldiğinde size gelen “Hoş Geldiniz” veya ” Hosting Bilgileri”  e-mail şablonunun yer alan  size özel kullanıcı adı ve şifreyi girerek cpanel arayüzüne erişebiliriz ve kolayca sitenizi yönetebilirsiniz.

 

 

cPanel  Portları Nelerdir ?

Makalemizde bu konuda kısman bilgi vermiş bulunmaktayız. Ancak cPanel portları nelerdir sorusunun cevabi sadece arayüze erişim için olmayabilir. Buna webmail ve diğer portları eklemek gerekiyor. Hatta hatta buna mail servislerini de ekleyebiliriz. Ancak kısaca özet geçebiliriz.

cPanel Arayüz Portları : SSL ile 2083 , SSL olmaksızın 2082’dir.

cPanel Webmail Portları : SSL ile 2096 SSL olmaksızın 2095’dir.

cPanel POP3 Email Portları :  SSL ile 995 SSL olmaksızın 110’dur.

cPanel IMAP Email Portları :  SSL ile 993 SSL olmaksızın 143’dür.

cPanel SMTP Email Portları :  SSL ile 465 SSL olmaksızın 587’dir

 

Sizlere adım adım cPanel’e nasıl giriş yapılır ve cPanel Portlarını anlatmaya çalıştık. Her cPanel kullanıcısının bu bilgileri bilmesinde yarar bulunmaktadır.
Dilerseniz daha önce hazırladığımız cPanel ile Trafik ve Disk Kullanımını Nereden Görebilirim ? başlıklı yazımızıda inceleyebilirsiniz.